В изслушването си за шеф на БНБ Андрей  Гюров от

...
В изслушването си за шеф на БНБ Андрей  Гюров от
Коментари Харесай

Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo да имат достъп до пазара на финансови услуги

В чуването си за началник на Българска народна банка Андрей  Гюров от „ Продължаваме промяната ”  посочва като собствен главен приоритет високотехнологичните и започващи компании  да бъдат позволени до бранша, а освен банките. Под новаторска компания се схваща и такива свързани с криптоиндустрията, каквато е разследванета Nexo.

„ На трето място слагам посрещането на провокациите като цифровата промяна във финансовия бранш, в който Българска народна банка би трябвало да играе водеща, а не догонваща роля. Това значи да се обезпечи еднакъв достъп на компании от финансовия сектор  до пазара на финансови услуги. Поради естеството на своята активност – банките ще не престават да имат водеща роля в България на пазара на финансови услуги, само че този пазар не следва да слага бариери пред влизането на нови и новаторски компании, които специализират в даването на сходни артикули с по-високо качество и по-ниска цена. В този смисъл лицензионните производства следва да се правят в границите на нормативната уредба без утежняване на процедурата, отвън рамките на закона. Това би привлякло голям брой иновитивни компании, които оферират услуги с висока добавена стойност и могат да създадат България желана пълномощия за започващи  компании ”, показва Гюров.

Припомняме, че в общественото пространство излезе информация за свързани лица от Демократична България и Политическа партия с компанията, а от самата Nexо потвърдиха, че са финансирали предизборни акции на политическите сили Политическа партия и Демократична България, водени само от „ будна гражданска съвест “.

Преди година съпредседателят на Политическа партия и някогашни финансов министър Асен Василев пък признава за желанията си да вкара в България крипторазплащането. Преди година в изявление за „ Блумбърг “ той споделя, че се водят диалози с Българска народна банка и някои играчи в криптоиндустрията, с цел да се ревизират опциите и дали има смисъл да се подхващат следващи стъпки.

Прокуратурата също разкри, че преди шест месеца някогашен финансов министър е приел в кабинета си и във финансовото министерство шефовете на разследваната за криптоизмами компания Nexo.  

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР